Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Традиционен Козунак

Традиционен Козунак

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Традиционен Козунак16 / 16
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Ние сме от онези хора, които обичаме да похапваме козунак през цялата година, а не само по Великден!"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр. големи + 1 белтък (жълтъкът е за намазване)
  • прясно мляко - 150 мл
  • топено масло - 60 г
  • олио - 30 мл
  • захар - 150 г или повече, ако искате да е по - сладък + за поръсване
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - около 620 г
  • ванилия - 1 течна
  • портокалова кора - настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете всички продукти на стайна температура, най-вече яйцата, които трябва да са с размер L. От четвъртото яйце ще използвате за козунака само белтъка, а жълтъка ще ви трябва заедно с 1 с.л. олио за намазване на козунаците.

Пресейте предварително брашното, като е възможно да ви потрябва повече от посоченото количество.

Затоплете прясното мляко леко и разтворете в него маята. Отделно разтопете заедно маслото и олиото.

С помощта на вилица разбийте трите яйца + 1 белтък и захарта (добавете повече, ако искате козунакът да се получи по-сладичък). Бъркането продължава до поразтопяването на захарта.

След като маята се активира, сипете я в брашното заедно с яйцата и 1/2 ч.л. сол. Добавете и ванилията, и портокаловата кора. Започнете да замесвате, като от време на време сипвате от мазнината по малко или си намазнявате ръцете. Меси се, докато се поеме цялата мазнина, като тестото няма нужда да се бие 100 пъти в плота, а го разтегляйте постоянно, събирайте на топка и пак разтегляйте.

Ще познаете, че тестото е готово, когато не залепва по стените на съда и започне да прави мехури. Тогава го поръсете леко с брашно, покрийте го с топличка кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си.

От това количество тесто може да получите 2 козунака. Разделете го на 2 еднакви топки, а всяка от тях - на още 3 по-малки. Всяка малка топка се разтегля с ръце във формата на правоъгълник, маже се с масло и се завива и усуква. От 3 фитила сплетете 1 козунак на плитка. По желание във фитилите може да сложите ядки, гъсто сладко, портокалови корички, сушени плодове и т.н.

Така оформените плитки се пекат в намаслена и леко набрашнена продълговата форма - имайте предвид, че ще удвоят обема си при печене. Преди да ги сложите да се пекат обаче, оставете да втасат във формите на топло място - може и в леко затоплена фурна.

След като пак удвоят обема си, намажете ги с разбития жълтък с олиото, поръсете обилно със захар и сложете да се изпекат на 170 градуса. Проверете накрая готовността им с клечка.

Изчакайте 5-10 минути готовите козунаци да се охладят и тогава ги извадете от формите.

Вкусен Великден!

Рейтинг

4
512
44
36
22
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Даниела Вълчева
Даниела Вълчева
здравейте. опитах рецептата,но не ми се получи..пробвала съм и рецепти със суха мая,пак не ми се получава.всичко е на стайна температура,разбърках хубаво яйцата...маята се активизира,НО след като смеся всички съставки...тестото просто не ми втасва...изпекох го,но става ронливо ,а не на конци .къде бъркам ? помагайте :) много ми се иска да направя вкусен домашен козунак за предстоящия празник
01.04.2020 21:32
Марияна борисова
Марияна борисова
Бихте ли ми казали какъв точно подсладител сте използвали
19.02.2019 06:55
3
Антония Р.
Антония Р.
Козунакът е страхотен, пухкав и вкусен!
28.03.2018 16:01
2
Пламена M.
Пламена M.
По-невероятна и вкусна рецепта няма да намерите! Ароматът вдига мъртвец от гроба...
28.03.2018 15:58
2
Rosi Stoyanova
Rosi Stoyanova
Сполучлива и добре обяснена рецепта, със сушени плодове става изключително вкусно :)
28.03.2018 15:51
2
К К
К К
Аз правя и го поръсвам със захар.
11.05.2016 13:51
2
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
С настъпващити празници си струва да се опита!
21.04.2016 07:58
1
1
Ангелина
Ангелина
С много малки добавки (стафиди, филирани бадеми и жълтък за намазване) стана невероятен козунак. Най-добрия който съм правила... Благодаря за рецептата
26.04.2014 11:50
1
Жени
Жени
Поробвах рецептата и се получи страхотен козунак. Добавих си стафиди и локум и беше невероятно вкусен.
11.04.2014 19:27
аз
аз
Е какъв е проблема да си добавите лимонова кора и да си го намажете със жълтък?
19.04.2013 11:09
4
баба Пепи
баба Пепи
Козунак без мас и лимонова кора ? Мерси.
05.10.2010 16:34