Начин на приготвяне
Лободата се попарва и се накълцва ситно. Накиснатия от предната вечер боб се слага да се свари до полуготовност, като по средата на варенето се добавят малко олио. Добавят се нарязаните едро колбаси и бекон.
Отделно лукът се запържва с малко мазнина, добавя се скълцаната скилидка чесън, брашното и лободата. Бърка се за 4-5 минути.
Зелената запръжка се добавя в яхнията с боб и се овкусява с подправките. Накрая се поръсва със стритата люта чушка и след малко се сваля от котлона.
Поднесете мераклийския боб с лобода с малко прясно накълцан магданоз. Вместо лобода, може да използвате други зелении. Например боб със спанак, боб яхния с лапад или бобена яхния с киселец (киселеца в по-малко количество) също са вкусни идеи..