Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Мераклийски боб с лобода

Мераклийски боб с лобода

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Мераклийски боб с лобода1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • боб - 400 г
  • лобода - 300 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • колбас - 1 наденица, 1 кървавица
  • бекон - 300 г
  • брашно - 1 с.л.
  • черен пипер - прясно смлян
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • чубрица - 1 ч.л. ронена
  • люти чушки - 1 брой, сушена стрита
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лободата се попарва и се накълцва ситно. Накиснатия от предната вечер боб се слага да се свари до полуготовност, като по средата на варенето се добавят малко олио. Добавят се нарязаните едро колбаси и бекон.

Отделно лукът се запържва с малко мазнина, добавя се скълцаната скилидка чесън, брашното и лободата. Бърка се за 4-5 минути.

Зелената запръжка се добавя в яхнията с боб и се овкусява с подправките. Накрая се поръсва със стритата люта чушка и след малко се сваля от котлона.

Поднесете мераклийския боб с лобода с малко прясно накълцан магданоз. Вместо лобода, може да използвате други зелении. Например боб със спанак, боб яхния с лапад или бобена яхния с киселец (киселеца в по-малко количество) също са вкусни идеи..

Рейтинг

4.8
57
42
30
20
10
Дай твоята оценка: