Начин на приготвяне
Смесете всички продукти за живата закваска и ги разбъркайте внимателно. Покрийте купата със свежо фолио и оставете на стайна температура. На следващия ден към закваската добавете 2 с.л. брашно и 2 с.л. хладка вода, разбъркайте и покрийте с фолиото. На третия ден започва ферментацията и образуването на балончета.
Отново добавете 2 с.л. брашно и 2 с.л. хладка вода, разбъркайте и покрийте. На четвъртия ден са се образували много балончета. В отделна купа се слагат 2 с.л. от закваската, а останалата се изхвърля. Купата на закваската се измива, подсушава и в нея се връщат 2 с.л. закваска.
Добавете 1 ч.ч. брашно и 1/2 ч.ч. хладка вода и отново разбъркайте енергично. Така дрождите получават нова храна. Покрийте съда с фолиото. На 5 ден разбъркайте с 1 ч.ч. брашно и 1/2 ч.ч. хладка вода. На 6 ден добавете 2 с.л. брашно и 2 с.л. хладна вода и покрийте до следващия ден.
На 7 ден живата закваска е готова за омесване. В голяма купа смесете брашното, закваската и водата. Разбъркайте, докато се получи тесто и го оставете да почине за около 30 минути.
След това добавете солта и захарта и размесете, докато всичко добре се смеси. Прехвърлете тестото на набрашнена повърхност и омесете на ръка за около 10 минути. Омесеното гладко тесто прехвърлете в чиста намазнена купа.
Покрийте купата с фолио и го оставете да втасва около 8 часа. След това премесете тестото наново, като добавите и слънчогледовите семки. При нужда поръсете с малко брашно, ако тестото е прекалено лепкаво.
Прехвърлете тестото във подмазнена форма и поръсете отгоре със семки. Покрийте формата с фолио и оставете на топло отново да втаса за около 3 часа.
След това сложете хляба с жива закваска да се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна по средата на фурната.
След около 30 минути извадете хляба и го махнете от формата. Сложете го направо на решетката са се пече за още 15-20 минути на 150 градуса. Готовия хляб с жива зaкваска оставете да се охлади върху решетка и го разрежете.