Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Картофен хляб с 2 вида брашно

Картофен хляб с 2 вида брашно

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k1k
Картофен хляб с 2 вида брашно1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Предизвикателство за любителите на домашния хляб - картофен хляб с два вида брашно"

Необходими продукти

  • брашно - 350 г бяло
  • пълнозърнесто брашно - 120 г + още малко за поръсване
  • ким - 1/2 ч.л.
  • картофи - 2 - 3 бр.
  • мая за хляб - 7 г суха
  • сол - 2 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги нарежете, сварете ги до готовност. След това ги прецедете и ги оставете настрана, оставете 150 мл от водата, в която са се варили.

Пресейте двата вида брашно, добавете солта, маята и кима. Оформете кладенче и сипете отделената вода, пасираните картофи и зехтина.

Замесете гладко и еластично тесто, сложете го в добре намаслена съд и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса за около час - трябва да удвои обема си.

След това отново го премесете, оформете като елипса и поръсете с отделеното пълнозърнесто брашно, отново го покрийте с кърпата, за да втаса повторно.

След още 30 минути направете разрези по хляба и сложете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: