Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Картофен хляб с лук

Картофен хляб с лук

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Картофен хляб с лук
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Вместо обикновен хляб вече ще приготвяме Картофен хляб с лук - мега вкусен е"

Необходими продукти

  • яйца - 1 бр.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • картофено пюре - 1 ч.ч.
  • брашно - 500 г
  • сол - 2 ч.л.
  • пресен лук - 1/4 ч.ч.
  • мая - 1/2 жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на тънки ивици като за салата (1/4 ч.ч. е около 1 голям стрък пресен лук; тъй като на мен ми дойде малко това количество, бих препоръчала 2 стръка).

Сварете 2 големи картофа и ги намачкайте, докато са все още горещи.

Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се сипват затоплените вода и чаша прясно мляко, олиото и картофеното пюре, солта и предварително активираната мая и белтъка от яйцето.

Замесва се тесто и когато тестото стане лепкаво, добавете пресния лук, продължете да добавяте брашното и месете, докато се получи меко нелепнещо тесто и докато лукът се разнесе навсякъде.

Оставете да удвои обема си.

Преместете го в продълговата форма за печене, намазнете го с олио и отново изчакайте да удвои обема си и да напълни добре формата.

Намажете с отделения жълтък картофения хляб и изпечете на 160 градуса до готовност.

От дадената доза аз получавам 2 хляба.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: