Начин на приготвяне
Нарежете лука на тънки ивици като за салата (1/4 ч.ч. е около 1 голям стрък пресен лук; тъй като на мен ми дойде малко това количество, бих препоръчала 2 стръка).
Сварете 2 големи картофа и ги намачкайте, докато са все още горещи.
Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се сипват затоплените вода и чаша прясно мляко, олиото и картофеното пюре, солта и предварително активираната мая и белтъка от яйцето.
Замесва се тесто и когато тестото стане лепкаво, добавете пресния лук, продължете да добавяте брашното и месете, докато се получи меко нелепнещо тесто и докато лукът се разнесе навсякъде.
Оставете да удвои обема си.
Преместете го в продълговата форма за печене, намазнете го с олио и отново изчакайте да удвои обема си и да напълни добре формата.
Намажете с отделения жълтък картофения хляб и изпечете на 160 градуса до готовност.
От дадената доза аз получавам 2 хляба.