Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш Агнеса - Агнески

Сладкиш Агнеса - Агнески

Fat BertaFat Berta
Джедай
35573750
Сладкиш Агнеса - Агнески1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Нищо не казва по-искрено от Обичам те от Агнески, поднесени с чаша ароматно кафе"

Необходими продукти

  • масло - 1 пакетче
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 белтъка + 4 жълтъка
  • орехи - 1 ч.ч. смлени (200 г)
  • брашно - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • шоколад - 1 брой, по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте на пухкав крем с миксер мекото масло и захарта. Към тях добавете разбитите на сняг белтъци и внимателно объркайте с орехите и брашното.

Сипете сместа в намазнена правоъгълна форма или тавичка. Сложете да се изпече в умерено загряна фурна.

Разбийте продължително жълтъците и пудрата захар до побеляване. Сипете сместа върху изпечения орехов сладкиш и изчакайте да се стегне.

Разтопете на водна баня шоколада с 1-2 с.л. вода и с помощта на вилица направете шоколадови пръски върху сладкиша Агнеса.

Нарежете на ромбове и поднесете агнеските.

Сладкиш Агнеса е чудесен за следобедно кафе.

Рейтинг

4.8
511
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

габи
габи
Жълтъчната глазура се излива върху горещия блат и така се получава все пак някаква термична обработка. А що се отнася до майонезата - аз лично я правя с цели яйца на водна баня и става превъзходна.
30.08.2013 09:51
гот-вачка
гот-вачка
салмонелка, салмонелка, от яйчицата....
29.08.2013 17:48
1
Десислава Христова
Десислава Христова
Проблем може да има само със суров белтък.
06.03.2013 18:09
1
Мрънчо
Мрънчо
Жълтъците са много полезни в сурово състояние. Важно е яйцата да са пресни, черупката да не е нарушена и да се измият хубаво с топла вода и сапун. Страхотен сладкиш - любимия ми!
06.03.2013 17:20
1
Мими
Мими
напълно съм съгласна с рейнбоу_катя. Браво!
07.05.2012 16:36
rainbow_katya
rainbow_katya
Много се пише за тези необработени топлинно жълтъци и много са против консумацията им- ами, ок, нека не ги консумират- въпрос на личен избор!Аз съм на 43 години и от невръстно хлапе обичам този сладкиш, който се приготвя със сурови жълтъци, самата аз съм го приготвяла многократно и мога да твърдя, че нито веднъж не съм имала проблеми.Смятам, че когато яйцата са пресни, проблем не съществува , освен някаква специфична алергия ако някой има към яйцата.На същия принцип се приготвя домашната майонеза и тирамисуто-яйцата не се обработват термично.В домашни условия , с нужното внимание и качествени продукти, едва ли има някакъв риск.Този сладкиш е просто класика и без жълтъчната си глазура, няма да бъде той!
06.05.2012 22:24
2
Магдалена
Магдалена
Жълтъци не се консумират без топлинна обработка!
28.04.2012 20:15