Домашна юфка

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Дарт Вейдър
288
274
5
784
23/01/2012
"За да имате винаги подръка домашна юфка, трябва да си я приготвите сами и да я съхранявате правилно!"
Приготвяне25 мин.
Готвене20 мин.
Общо45 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо11 784
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментари2 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата с миксер добре и добавете солта, затопленото прясно мляко и гриса. Добавяйки брашно, замесете меко тесто.

Разделете го на 8 топки и всяка кора разточете на тънка кора, като поръсвате с малко брашно.

Корите трябва да оставите на слънце да изсъхнат или да ги изсушите на слаба фурна.

След 1 час сушене на слънце се обръщат и на места трябва да се накъсат сами.

Добре изсъхналите кори натрошете и сложете да се изпекат до леко зачервяване в загряна фурна.

Съхранявайте домашната юфка в платнена торбичка.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Mariq Valeva
Mariq Valeva
24.11.2013 15:36
П.С.- Важно е да се знае : пръскайте по веднъж и отривайте , чак когато сте отрили от пръскането и сте преситили , тогава пак пръскайте отново иначе , ще ви се получи като рядко тесто , че така - пръскате веднъж , отривате , пресявате , слага се да съхне и чак тогава се пръска пак и се продължава ...
0
0
Mariq Valeva
Mariq Valeva
24.11.2013 15:32
Ако някой го мързи да точи юфка ,ето и решение за това - триеница !
0.500мл. - прясно мляко ( сварено или патюризирано )
5 бр. -яйца ( тук всеки може да сложи повече или по - малко , зависи с колко разполагаш )
2- 3 кг. брашно
1 връзка - босилек
Разбивате яйцата с млякото много добре .
дълбок съд ( аз например леген ) си пресявате брашното - всичкото , потапяте връзката босилек в яйчената смес( ако нямате босилек , става и с ръка ) и пръскате на леки пръски в брашното ( да се получи сякаш лек дъжд го е наросило ) и започвате да отривате с 2- те си ръце на малки топченца , тези топченца поставяте в сито , пресявате ги и ги слагате на голяма суха кърпа да съхнат поне 2 дена ( това с пръскането върху брашното го правите до свършване на яйчената смес , пръскате , отривате , пресявате и слагате да съхне ) , след като са изсъхнали малките топченца след около 2 дни ... ги запичате леко във фурната ( поставени в тава и леко бъркате до приятен светло розов цвят ) ! После като изстине пак се пресява и се съхранява в платнена торба , може за месеци напред да се съхрани , става невероятна закуска ( сварете си с вода или прясно мляко , също както юфка .
1
0