Филе Елена

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
34
17k
11/01/2018
"И не забравяйте, готовото филе Елена се реже тънко, тънко, мераклийски, поднася се с червено вино и се консумира в компанията на приятели!"
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо180 597
  • Преглеждания за месеца6360
  • Преглеждания за седмицата760
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • свинско месо - 1 рибица, бонфиле
  • сол
  • чесън - 1 глава почистен и пресован
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
* мерки и количества
Сушеница

Начин на приготвяне

Почистете рибицата, бонфилето хубаво от мазнината и го подрежете, за да се подравни. Сложете го в съд и обилно го покрийте със сол. Оставете така за 1 денонощие.

След това го измийте от солта и го сложете на проветриво място. След 1 час го намажете хубаво с пресования чесън и го осолете с черен и червен пипер и чубрица.

От единия край прекарайте връв и го завържете на проветриво място. След около 3 седмици вашето филе Елена е готово.

Съхранявайте сушеницата в хладилник, увито в хартия.

Практична перфорирана дъска за рязане 27 см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практична перфорирана дъска за рязане 27 см
6.49 лв.
5.49 лв.
Виж ››

Едно от най-необходимите кухненски пособия е дъската за рязане. Изберете нашата, за да получите удобство, качество и комфорт. Дъската за рязане е перфорирана за по-лесно отстраняване на излишните течности при обработването на продуктите.

Рейтинг

5 15
4 3
3 4
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Дида
Дида
23.01.2016 14:38
Аз го правя със саламура - на 1 л вода - около 1 ч.ч. морска сол. Познава се дали е добра саламурата, като сложиш в нея яйце, което да се покаже колкото монета от един лев отгоре. Месото се кисне за 24 часа, като плътно го притискам в тенджерата с една чиния. Моите парчета са доста големи - около 40 см дължина и около 15-20 см е лицето на филето. След това наръсвам само чубрица и малко смлян черен пипер върху плота в кухнята и овалвам месото. Преди да го овалям, го поизцеждам, но не го попивам. С дебел конец го пробивам два пъти, за да е по-стабилно и висвам на прът, на терасата. Съхненето става за не повече от 10-15 дни. Тази година направих повече парчета и се питам дали мога да съхранявам филето във фризера? Някой съхранява ли го така? Нямам място в хладилника, а искам да имам месце чак до другата зима.
7
1
38866
38866
21.02.2016 21:38
филето може да се съхранява във фризера в найлонова торбичка не се губи вкус и мирис .Така съхраняваме и суджука .
7
1
Paur
Paur
14.08.2013 09:45
Времето за сушене е много!!! Ще стане каиш!
От опит - най представително става не от бонфиле, а от контра филе. Бонфилето изсъхва много. Най-вкусно и бавно - от врат.
Приготвям го така - почиствам от ципите, надупчвам с окрехкотител или вилица, намазвам със захар(плодова), заривам в едра сол, след 24 часа - по горната процедура. Съхне...докато изсъхне и се втвърди отгоре добре.
Един секрет - след свалянето от теля - поставете в найлонова торбичка, в хладилника и почакайте около седмица. Влагата от средата ма месото се преразпределя навън и консистенцията става отлична... дано съм бил полезен
39
0
илиян
илиян
22.12.2012 22:27
с каква сол се осолява?ситна или едра сол?
20
2