Маринована скумрия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
34
17k
14/11/2011
"Вече сме си налели по чаша вино и само чакаме някой да приготви маринована скумрия "
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо163 772
  • Преглеждания за месеца1657
  • Преглеждания за седмицата102
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг3.9 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • риба - 5 кг скумрия
  • вода - 2 л
  • морска сол
  • оцет - 700 г винен
  • чесън - 2 - 3 големи глави счукан
  • лук - 2 глави кромид
  • черен пипер - 2 пакетчета, прясно счукан
  • дафинов лист - 3 - 4 броя
* мерки и количества
Маринована Риба

Начин на приготвяне

Изчистете скумрията много добре и махнете главите. Нарежете я на дебели парчета и ги подредете в тенджера, на дъното на която сте наръсили морска сол. Отгоре също я покрийте с морска сол. Оставете я за 12 часа така на студено под лек наклон. Целта е морската сол да извлече кръвта от рибата.

След 12 часа се приготвя т.нар. студена саламура, като в 2 л вода се разбъркват морска сол, оцета, нарязания на полумесеци лук и големи глави счукан чесън. Поръсва се със счукания черен пипер и се слагат 3-4 дафинови листа.

Проверете готовността на саламурата с прясно яйце - когато го пуснете в саламурата, трябва да се показва върхът му в размер около 5 ст. Ако не е така, се добавя още сол.

Отцедената от кръвта риба се слага в саламурата за 48 часа, като е нужно да се бърка 2-3 пъти дневно. Маринованата риба се отцежда за няколко часа. Запържва се олио и всяко парче риба се потапя в олиото и се подрежда в буркани.

Долива се малко от саламурата в бурканите, затварят се добре и се стерилизират за 1/2 час. По желание по време на реденето може да добавите нарязани, кисели краставички, моркови, грах, гъби. Съхранявайте бурканите маринована скумрия на студено.

Алуминиев грил тиган със сгъваема дръжка 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Алуминиев грил тиган със сгъваема дръжка 26 см
22.99 лв.
Виж ››

Всяка кухня, в която няма място за голяма скара, може да отвори вратата си за компактен грил тиган. Практични размери, незалепващо покритие и здравословна храна са предимства, които всяко семейство трябва да може да си позволи. Това е целта и на алуминиевия грил тиган, с който готвенето е истинско удоволствие.

Рейтинг

5 8
4 8
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Драго Жечев гр. Варна
Драго Жечев гр. Варна
06.09.2013 12:25
И аз като съгражданката съм за кратките рецепти!Само че имам една идея за препичането на олиото.Запържете в него не филия хляб,а един средно голям морков,разрязан на четири.Така маринатата придобива много по-приятен аромат и вкус.Да ви е сладко! :)
39
1
От Редактора
От Редактора
13.08.2013 10:09
До Спас: Рецептите в сайта са потребителски или с други думи - хора като вас споделят с аудиторията своите рецепти, по възможност и снимки. "Откраднати рецепти" смислово съчетание, с което хора като вас масово боравят неправилно. Благодарим за забележката, рецептата е коригирана
6
19
Спас
Спас
07.08.2013 03:35
За пореден път виждам малоумна рецепта в този сайт. Хубаво е, че сте решили да го запълните с рецепти, но поне тези дето преписват да са минимално грамотни. Отдавна виждам, че в сайта има само откраднати рецепти, но поне предишните, които съм виждал, бяха написани грамотно. Ако не направите нещо с адекватността на сайта, ще се принудя да ви докладвам. А как, аз си знам.
40
12