Обърнат плодов кейк

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3126k
Обърнат плодов кейк
19/08/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8-10 парчета
"Вкусна изненада, с която ще впечатлите гостите си"

Необходими Продукти

  • масло - 3 с.л.
  • захар - 170 г кафява
  • кайсии - 2 броя, нарязани на 8 четвъртинки
  • праскови - 3 нектарини на резенчета
  • плодове - 1 шепа нарязани круши, сини сливи, боровинки или др. по желание
  • масло - 115 г
  • захар - 150 г
  • ванилия - 1 ч.л. ванилов екстракт
  • яйца - 2 броя големи, на стайна температура
  • брашно - 210 г
  • бакпулвер - 1 1/2 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • прясно мляко - 125 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За плодовия слой разтопете 3 с.л. масло и разбъркайте с кафявата захар в съд на котлона, докато захарта се стопи и дръпнете от огъня. Намаслете тава (25 см диаметър) и разпределете карамела равномерно по дъното. Щом изстине подредете кайсиите в кръг по средата, а около тях разпределете нектарините и останалите плодове отгоре. Загрейте фурната на 190 градуса.

За тестото на кейка разбийте останалото масло със захарта, прибавете ванилията, едно по едно яйцата.

Пресейте на едно място брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте 1/2 от тях към останалата смес с помощта на дървена лъжица.

Долейте млякото, разбъркайте и след това сипете и останалата брашняна смес. Бъркайте с лъжицата, докато брашното се поеме напълно, но не прекалявайте с разбъркването. Сипете кейковото тесто върху плодовете и сложете сладкиша да се пече около 45 минути до 1 час.

Щом плодовият кейк започне да се отделя от стените на тавичката и клечката излиза от него суха, извадете от печката и оставете да престои в тавата около 1/2 час. Обърнете кейка върху голяма плоска чиния, като внимавате карамелът да не се разтече извън чинията. Кейкът се получава изключително вкусен и е идеална изненада за гостите ви.

Рейтинг

4.4
513
42
35
20
10
Дай твоята оценка: