Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Варен заек с бял сос

Варен заек с бял сос

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Варен заек с бял сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • заек - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лук - 1 глава
  • черен пипер - 5 - 7 бр., на зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • За белия сос
  • брашно - 1 с.л.
  • бульон - 1 ½ ч.ч.
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме старателно заека, нарязваме го на части, заливаме с гореща вода, колкото да покрие месото, и варим.

Когато кипне, махаме пяната, сипваме нарязаните морков и лук, черен пипер на зърна, магданоз, дафинов лист и варим на слаб огън за около час.

Заливаме с белия сос, приготвен с част от бульона от варенето. За гарнитура използваме варени картофи, пюре или ориз.

За белия сос:

Запържваме брашното с половината от маслото в тиган и разреждаме с прецеден бульон, получен от варенето на месото.

Варим на слаб огън 5-10 минути, сваляме от огъня, прибавяме жълтъка, предварително разбит с част от бульона, за да се темперира. Посоляваме и подправяме с масло.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: