Начин на приготвяне
Пригответе предварително 1 л бульон от кости. За 1 л бульон са нужни около 600 г кости от пиле, телешко или свинско.
В 2 с.л. масло запържете брашното, като бъркате непрекъснато. Снемете от котлона, оставете да изстине.
При непрекъснато бъркане с тел разредете с 1 ч.ч. горещ бульон, а щом се хомогенизира, долейте още 1 и 1/2 ч.ч. от бульона и върнете тенджерата на котлона.
Оставя се да заври, като трябва да бъркате непрекъснато. Добавете много ситно накълцания лук, настърганата целина и черен пипер. Оставете да ври около 30 минути и подправете със сол и оцета.
Прецедете основния бял сос и пасирайте корените. След това отново ги смесете и разбъркайте с останалите 2 с.л. масло.
Този сос с масло може да се ползва за месо или пък като сос за спагети.