Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Патица с маслини и червен сос

Патица с маслини и червен сос

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Патица с маслини и червен сос1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4
"Крехко и сочно патешко месо с ароматен сос - един обяд мечта!"

Необходими продукти

  • патешко месо - 500 г, по избор
  • патешки вътрешности - 1 комплект
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • корен от магданоз - 1 бр.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • маслини - 8 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • олио - 30 мл
  • червен сос - 2 ч.ч.
  • червен пипер
  • сол
  • За червения сос
  • бульон - 2.5 ч.ч.
  • масло - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • доматено пюре - ½ ч.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 2 глави
  • корен от магданоз - 1 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 5 - 7 зърна
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За червения сос:

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото, добавяме нарязаните моркови, корен от магданоз и доматено пюре.

Отделно запържваме в масло брашното до розов цвят и към него прибавяме топъл бульон в съотношение – 1:4, разбъркваме и тази смес изсипваме във врящия бульон. Добавяме задушените зеленчуци и варим, докато зеленчуците омекнат.

Прецеждаме и пасираме зеленчуците. Съединяваме с бульона и добавяме сол, черен пипер на зърна и дафинов лист, който вадим преди сервиране.

За патицата:

Почистваме, измиваме и нарязваме на порции патешкото месо. Натъркваме го със сол и червен пипер и го запържваме от всички страни.

В олио отделно запържваме измитите и нарязани вътрешности заедно с нарязания лук, моркови, корена от магданоз и доматено пюре. Заливаме с вода и задушаваме.

Приготвяме червен сос, в който сипваме почистените от костилки маслини, предварително леко сварени във вода. При сервиране заливаме патешкото месо със соса и гарнираме с пържени картофи.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: