Шуменски милинки

12/07/2011
Ива
отИваНовак
"Може да срещнете десетки рецепти за милинки, но тази рецепта за шуменски милинки отнема малко време и резултатът винаги е гарантирано-отличен. Знаем я шуменска майсторка!"
  • Приготвяне25 мин.
  • Готвене25 мин.
  • Общо50 мин.
  • Порции10-12 бр.
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо183 793
  • Преглеждания за месеца310
  • Преглеждания за седмицата127
  • Коментари23 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 1/2 литър.
  • мая - 1 кубче.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - за меко тесто
  • за заливката
  • масло - за заливката 250 гр. за готвене
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • галета - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса 1 час. След това се правят малки топчета колкото орех.

Овалват се с ръце намазани с олио и се се нареждат в тава. Оставят се пак да втасат. След това се заливат с разтопения маргарин с олиото, галетата и солта. Пекат се в умерена фурна на около 180 градуса.

Като се изпекат се поръсват с малко студено прясно мляко. Завиват се с кърпа да омекнат.

Тези милинки стават малко по мазнички, но са страшно вкусни.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 21
4 5
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (23)

Анонимен
Анонимен
22.07.2018 10:03
На милинки не се слага сирене и не се заливат с яйца, бъркате с тутманици , питки.За милинки дъното на тавата се маже със св. мас и брашно ,редим плътно топчета с намазнени ръце, втасват и тогава отгоре заливаме пак с масло/ св. мас + сол+ брашно - печем. Тестото може да е от смесени разни брашна.
0
0
Katy Andreea Matta
Katy Andreea Matta
26.11.2017 02:55
Аз им казвам питки. Верно че маминка ми е от Шумен, но тя ги нарича питки та така и аз. Те са ми любимите! Търсих тази рецепта от години и сега разбрах защо не я намирах. Явно не им се казва питки.
0
0
Румяна Георгиева
Румяна Георгиева
05.05.2015 16:16
За пръв път виждам рецепта за милинки без сирене
10
5

Виж всички коментари или напиши такъв