Шуменски милинки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Шуменски милинки5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Може да срещнете десетки рецепти за милинки, но тази рецепта за шуменски милинки отнема малко време и резултатът винаги е гарантирано-отличен. Знаем я шуменска майсторка!"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 1/2 литър.
  • мая - 1 кубче.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - за меко тесто
  • за заливката
  • масло - за заливката 250 гр. за готвене
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • галета - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса 1 час. След това се правят малки топчета колкото орех.

Овалват се с ръце намазани с олио и се се нареждат в тава. Оставят се пак да втасат. След това се заливат с разтопения маргарин с олиото, галетата и солта. Пекат се в умерена фурна на около 180 градуса.

Като се изпекат се поръсват с малко студено прясно мляко. Завиват се с кърпа да омекнат.

Тези милинки стават малко по мазнички, но са страшно вкусни.

Рейтинг

4.4
521
45
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На милинки не се слага сирене и не се заливат с яйца, бъркате с тутманици , питки.За милинки дъното на тавата се маже със св. мас и брашно ,редим плътно топчета с намазнени ръце, втасват и тогава отгоре заливаме пак с масло/ св. мас + сол+ брашно - печем. Тестото може да е от смесени разни брашна.
22.07.2018 10:03
4
3
Katy Andreea Matta
Katy Andreea Matta
Аз им казвам питки. Верно че маминка ми е от Шумен, но тя ги нарича питки та така и аз. Те са ми любимите! Търсих тази рецепта от години и сега разбрах защо не я намирах. Явно не им се казва питки.
26.11.2017 02:55
2
Румяна Георгиева
Румяна Георгиева
За пръв път виждам рецепта за милинки без сирене
05.05.2015 16:16
12
8
веси
веси
И какво е значението какви са милинките?!Ямболски,Шименски...Важното е,че са вкусни!
24.04.2015 07:45
9
Радостина
Радостина
Станаха невероятни! Вместо галета, сложих шарена сол и тавата почти се изпразни :)
28.11.2014 13:45
8
5
Mariq
Mariq
Станаха страхотни, но аз добавих и 2 яйца и замених олиото със свинска мас :)
24.05.2014 17:23
5
5
Венелина
Венелина
страхтни шуменски милинки :)
28.01.2014 20:46
2
3
Пазарджиклийка
Пазарджиклийка
А сега де......нашите Пазарджишки милинки им махнали вкусното сиренце и станали ...Шуменскииииииииии
16.01.2014 20:11
10
10
Дани
Дани
И ние в Добрич така ги правим, ха да видим сега какви са милинките:) Но каквито и да са, направени по този начин са фантастични! Аз също ги приготвям от години и са любими на семейството ми!
18.12.2013 12:36
10
4
Мария
Мария
правя ги от години, невероятни са, а защо са без сирене , може би защото са шуменски, но и ние във Варна ги правим така:)
26.11.2013 22:53
7
6
евка
евка
Правят без сирене или със сирене по желание и се наричат Ямболски милинки.
15.11.2013 15:37
13
2
кулинар
кулинар
Страхотни
11.11.2013 10:09
4
Соня
Соня
разбира се че втасват.вътре в заливката може да се сложи и яйце
08.11.2013 20:38
2
Ирена
Ирена
В тестото за милинките се слага 4 с.л. олио. Другото олио е за заливката.
08.11.2013 10:13
Vassilena Dimova
Vassilena Dimova
Последно 1/2 ч.ч олио ли се слага, или 4 с.л. олио, или аз изпускам нещо?
07.11.2013 17:50
Теди
Теди
При какви градуси се пекат?

От редактора : Милинките се пекат в умерено загрята на 18о градуса фурна.
14.09.2013 14:03
1
Покажи всички подкоментари
Мира
Мира
Какви са тези милинки без сирене?
01.07.2013 09:32
2
1
Покажи всички подкоментари
artini
artini
Искам да питам - колко е това брашно за меко тесто ? И още - може ли да им се добави сирене ?
07.06.2013 09:25
мерито
мерито
Рецептата е супер и аз така ги правя но вместо маргарин използвам масло или мас и преди заливката слагам и натрошено сирене отгоре.супер е пробвайте.
22.12.2011 22:43
1
любител
любител
След, като направиш милинките колкото орехчета, не оставяш ли пак да втасат в тавата или печеш по дели ормански?
22.11.2011 12:29
1
Покажи всички подкоментари