Пирог с риба

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Пирог с риба2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
100 мин.

Необходими продукти

  • брашно - 400 - 500 г, за тестото
  • масло - 150 г
  • яйца - 2 жълтък
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 2 с.л.
  • риба - 400 г рибно филе, за плънката
  • скариди - 500 г
  • червени чушки - 2 броя
  • яйца - 3
  • сметана - 300 г заквасена
  • лимони - 2 с.л. лимонов сок
  • копър - 5 стръка
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресейте брашното, направете кладенче и сложете 2 жълтъка, мекото масло на кубчета, солта и водата. Замесете средно твърдо тесто. Разделете го на 2 топки (едната малко по-голяма), покрийте го с фолио и го сложете за половин час в хладилника.

През това време сложете вода да заври за сварете за няколко минути рибата и почистените скариди. Отцеждат се и се накъсват на парченца. Към тях се прибавя лимоновият сок, черният пипер и ситно нарязаният копър и нарязаните червени чушки. Разбийте яйцата за плънката с малко сол и заквасената сметана.

Разточете по-голямата топка тесто на кора с диаметър по-голям от тавата, в която ще печете. Сложете кората в намаслената тава, така че да покрие и стените. Изсипете рибната смес отгоре, полейте със сметановия сос и сложете да се пече в предварително загряна фурна за 20 минути. След това извадете тавата, покрийте с втората разточена кора, като притиснете плътно краищата и върнете във фурната за още 20 минути.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: