Начин на приготвяне
Варим млякото на водна баня, на много слаб огън, докато остане наполовина. Бъркаме непрекъснато и внимаваме да не загори.
Когато млякото се охлади, посоляваме на вкус, прибавяме натрошеното сирене и разтопеното масло.
Слагаме в буркан и прибираме на хладно. Сместа зрее около 7-8 дни и е готова за консумация.
Коментари
Последното мляко на овцете (гъстото) преди да прегорят се вари минимум 3 часа на водна баня или докато се сгъсти ако за тези три часа не се е, като на дъното под съда с млякото се поставя решетка. Всъщност между съда с млякото и съда с водата да има място. Прави се да не загори. Не се бърка. Съда трябва да е отхлупен и се наблюдава каймака да пожълтее хубаво. След това като се поохлади катъка се посолява и се слага на хладно и тъмно в друг съд със студена вода, която се сменя всеки ден или по-скоро се гледа да се поддържа една постоянна студена температура. Свекъра използва вода от герана, която е 12 градуса на село. Докато седи така на хладно се бърка по няколко пъти на ден и се наблюдава гъстотата. Средно за около седмица се достига желаната гъстота. Солта, която ние слагаме е 1 с.л. на литър мляко.
Баба ми го правеше по същия начин. И двамата са от балкански села, където са гледали много овце и биволици и катъка при тях е традиция. Биволския става още по-хубав и поради гъстотата на биволското мляко може да се прави целогодишно.