Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Домашно приготвен катък

Домашно приготвен катък

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Домашно приготвен катък
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
155 мин.
Порции
4
"Вместо да си купувате нещо от магазина със съмнително качество, пригответе си сами домашен катък по тази рецепта"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 5 л овче
  • кисело мляко - 2 с.л. овче, домашно
  • мая - 6 - 7 капки за сирене
  • сирене - 250 - 300 г овче, домашно
  • сол - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Овчето мляко сипваме в съд и поставяме на водна баня и оставяме да ври за около 2 часа. След като е готово, оставяме на страна, за да се охлади.

В купичка слагаме солта, киселото мляко, маята и малко прясно мляко.

Разбъркваме, така че да разтопим солта.

Готовата смес изсипваме в тенджерата с прясното мляко и разбъркваме. Натрошаваме сиренето и него прибавяме.

Оставяме тенджерата за 1 нощ да престои.

Когато отмине 1 час, млякото трябва да се е сгъстило, разбъркваме и поставяме в тензух, за да се изцеди.

След като се изцеди, пълним в буркани и поставяме в хладилника.

Катъкът е готов за консумация.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Чародейката
Чародейката
Таня, каква трябва да е температурата на прясното мляко, когато добавяме останалите продукти?
16.01.2020 14:08
3
2
Покажи всички подкоментари