Начин на приготвяне
Приготвената прясна мая се поставя в купа със затоплено прясно мляко, лъжица захар и две лъжици брашно. Разбърква се и се оставя настрани, за да се активира.
Трите яйца се поставят в купата на миксера заедно със захарта и се разбиват на пяна. Към тях се прибавят ванилията, настърганата лимонова кора и половината от олиото.
След това се добавят шупналата мая, пресятото брашно и половината от олиото. Важното тук е брашното и олиото да се редуват и прибавят на малки порции.
Месенето с миксера продължава докато тесто започне да се отделя от страните на съда. То трябва да стане меко и нелепнещо.
Оформя се на топка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло. Втасалото тесто за козунак се премесва, но вече на ръце, прегъва се няколко пъти и се оставя отново да втаса. След това козунакът се оформя в желаната форма - усукан или на плитка, и се поставя във формата за печене.
Оставя се отново да втаса. Преди да се постави във фурната, се намазва с разбит жълтък и поръсва с намокрена с малко вода захар. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна около 45 минути.