Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото по моряшки

Ризото по моряшки

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Ризото по моряшки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • морски дарове - 1 пакет, замразени
  • лимони - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 глава
  • зехтин - 3 с.л.
  • ориз - 200 г.
  • пилешки бульон - 400 мл
  • ром - 50 мл
  • масло - 50 г
  • кашкавал - 50 г, настърган
  • шафран - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размразяваме, измиваме и подсушаваме морските дарове, заливаме с лимонов сок.

Обелваме лука и чесъна, нарязваме и запържваме до прозрачност в голям съд със зехтин.

Прибавяме измития ориз и пържим, като бъркаме докато оризът стане прозрачен. Доливаме малко от бульона и оставяме да кипне.

Смесваме вермута със 100 мл вода и шафрана и добавяме към ориза. Постепенно доливаме останалия бульон и варим до полуготовност.

Добавяме маслото и настъргания кашкавал, разбъркваме и сипваме морските дарове.

Готвим 10 минути на тих огън. Накрая поръсваме с черен пипер и сол и сервираме.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: