Еклери с шоколад

EfrosiaEfrosia
Джедай
9826k1126k
Еклери с шоколад1 / 2
18/11/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20-25 бр.
"Ако трябва да опишем Рая само с няколко думи, щяхме да кажем само - Еклери с шоколад"

Необходими Продукти

  • вода - 250 г
  • масло - 70 г
  • брашно - 150 г
  • яйца - 4 броя
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 350 г, за крема
  • нишесте - 30 г
  • захар - 65 г
  • мазнина - 75 г масло
  • сметана - 200мл (30%)
  • ванилия
  • шоколад - 100 г черен, за глазурата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към кипяща подсолена вода се добавя маслото и се оставя отново да кипне, след което се прибавя брашното. С лъжица се разбърква хубаво, за да не се получат бучки. Отдръпва се от огъня и се бърка до пълно сгъстяване.

Добавят се яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане, докато сместа стане еластична. Готовото тесто трябва да се разлива, ако е много гъсто добавете още едно яйце, а ако е рядко добавете брашно.

Напълнете сладкарския шприц и с леко притискане шприцовате в предварително намазнена и набрашнена тава на разстояние поне 3 см едно от друго. Дължината на еклерчетата да е около 10 см. При печене увеличават три пъти обема.

Еклерите се пекат в добре загрята фурна на около 200 градуса. Първите 10-15 минути не се отваря. След това намаляваме температурата и печем още 20-25 минути.

За крема слагаме млякото на слаб огън, като изсипваме част от захарта. В 3-4 лъжици мляко разтворете нишестето и внимателно прибавете сместа в кипящото мляко, за да не се получат бучки. След това смъкнете съда от огъня.

Разбийте маслото със захарта до побеляване, прибавете ванилията и всичко това изсипете в млякото и нишестето. После при непрекъснато бъркане добавете и сметаната. След като изстинат изпечените еклери се пълнят със шприц с крема. Поливат се с разтопен шоколад.

Рейтинг

4.5
58
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Lina
Lina
Аз също обожавам еклери,
благодаря за рецептата.
15.07.2011 09:42
dydi
dydi
Обожавам еклери.
25.05.2011 23:48