Начин на приготвяне
Първо направете крема, за да може да се охлади и да стегне. Загрейте на умерен котлон 500 мл от прясното мляко, в което разтопете захарта и шоколада.
Разбийте добре жълтъците и към тях добавете останалото мляко. Разтворете вътре нишестето - не трябва да има бучки.
Сипете сместа с жълтъците към шоколадовата и добавете ванилията. Бъркайте крема на бавен огън до неговото сгъстяване. Не трябва да е прекалено гъст - след като изстине, стяга. Сипете шоколадовия крем в купа и покрийте с фолио.
За приготвянето на пареното тесто първо разтопете на умерен котлон маслото с прясното мляко, щипка сок и 2 лъжички захар. Сипете брашното наведнъж и бъркайте докато видите, че започне да се отлепя от дъното. Може да намалите още огъня, тъй като може да загори.
Дръпнете от котлона и оставете да се охлади за 10-тина минути. Включете фурната на 200 градуса. Към пареното тесто добавяйте яйцата - едно по едно, като разбивате с миксер.
Докато едното яйце не се усвои идеално от сместа, не добавяйте следващото. Необходимо е да се получи гладка паста.
Напълнете тестото в пош с накрайник, който е назъбен от едната страна. Шприцовайте продълготвати еклери в тава с хартия за печене. Оставяйте разстояние между тях - поне 4 см, защото при печенето ще се надуят.
Печете еклерите за 20-тина минути в загрятата фурна и след това отворете леко вратичката, за да престоят вътре още 10 минути.
Извадете и охладете еклерите напълно. Разрежете ги напречно и ги напълнете с шоколадовия крем. За украса на еклерите разтопете черния шоколад с малко мляко и ги напръскайте.
Еклерите с шоколадов крем са готови.