Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Екзотичен сусамов венец с джинджифил

Екзотичен сусамов венец с джинджифил

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Екзотичен сусамов венец с джинджифил2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 250 мл.
  • мая - 30 г прясна
  • сусам - 100 г
  • масло - 75 г, разтопено
  • захар - 75 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • кардамон - ½ ч.л. смлян
  • джинджифил - 2 ч.л.
  • жълтъци - 1 бр., за намазване
  • сухо мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Надробяваме маята в малка купичка и я размиваме с малко хладко мляко и лъжичка захар.

Пресяваме брашното в купа и правим в средата кладенче, в което сипваме шупналата мая.

С малко вода замесваме тесто и го оставяме покрито на топло за 15 минути.

След това добавяме останалото мляко, 75 г сусам, мазнината, захарта, яйцето, солта, кардамона, джинджифила и размесваме добре.

Тестото престоява покрито още 15 минути на топло. Разделяме го на три части и от тях разточваме 3 ивици с дължина около 50 см. и ги сплитаме на плитка.

Свиваме я на венец и поставяме върху намаслена и поръсена с брашно тавичка, покриваме и оставяме да довтаса.

Намазваме с разбит в мляко жълтък, наръсваме с останалия сусам и печем в топла фурна при 200 около 35 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: