Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Виенски кекс с шоколад

Виенски кекс с шоколад

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Виенски кекс с шоколад2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
"Някои хора ходят във Виена заради операта, но ние сме готови да отидем там само заради този вкусен кекс"

Необходими продукти

  • брашно - 350 г за тестото
  • мазнина - 250 г краве масло
  • захар - 5 с.л. пудра
  • сметана - 2 - 3 с.л. сладкарска
  • ванилия - 1 пакетче
  • яйца - 6 броя, за плънката
  • захар - 10 - 12 с.л.
  • орехи - 1 ч.ч. натрошени ядки
  • шоколад - 100 г
  • ванилия - 1 пакетче
  • портокали - настъргана на едро кора
  • кокос - стърготини за поръсване
  • бадеми - филирани за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват брашното, пудрата захар, студеното масло и ванилията, разбърква се и се добавя сметаната. Бърка се бързо и енергично до смесването на продуктите. Покрива се с фолио и се поставя в хладилника за 40 минути, докато стегне.

Тестото се разделя на две части. Едната от топките се прибира в хладилника, а другата се разточва на тънка кора във формата на тавата за печене. Кората се прехвърля в намаслена и набрашнена тава и се пече при температура 200 градуса за 15-20 минути (без да се зачервява).

Жълтъците за плънката се отделят от белтъците и се разбиват със 7-8 с.л. от захарта. С блендер заедно се разбиват ореховите ядки, портокаловите корички и шоколадът. Пресипват се в яйчената смес, добавя се ванилията и се разбърква с лъжица.

Белтъците се разбиват с миксер на сняг, към тях се прибавя останалата захар и отново се разбива, докато захарта се разтвори. Прибавят се към готовата вече жълтъчна смес и внимателно се разбърква. Плънката се изсипва върху позапечената кора, след което се разточва втората кора и с нея се покрива плънката.

Виенският сладкиш се пече около 40-50 минути при температура 180 градуса. Сервира се поръсен с филирани бадеми, кокосови стърготини и портокалови корички.

Рейтинг

3.8
52
43
34
20
10
Дай твоята оценка: