Начин на приготвяне
Ябълките се обелват и се настъргват на едро. Напръскват се с лимоновия сок. Лукът се нарязва на ситно. В четвърт от маслото се запържва лукът до прозрачно.
Добавят се ябълките и се запържват 3 минути. В отделен съд се кипва бульонът. В дълбок тиган се разтопяват 25 грама масло и се добавя оризът.
Пържи се при непрекъснато бъркане, докато зърната станат полупрозрачни. Добавя се виното и се готви, докато се изпари напълно.
Добавя се един черпак от бульона, пърженият лук с ябълките и се разбърква, за да попие течността.
По малко се добавя целият бульон. Добавя се солта и останалото масло и ризотото се готви под капак 5 минути.
Сваля се от котлона и се оставя похлупено с капак още 10 минути. Сервира се, като във всяка чиния се поръсват бадеми и пармезан върху ризотото.