Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Полента по генуезки

Полента по генуезки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Полента по генуезки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Готвене
30 мин.
Общо
30 мин.
"Както и да му викат, да знаете, че става дума за чист качамак с кашкавал"

Необходими продукти

  • брашно - 250 г царевично
  • кашкавал - 50 г
  • масло - 50 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера с дебели стени кипнете 1 л вода и намалете котлона. Водата трябва да е с температура близка до точката на кипене, но да не кипи, за да не стане на бучки ястието.

При непрекъснато бъркане с дървена лъжица започнете да прибавяте от царевичното брашно.

Посолете на вкус и бъркайте докато полентата започне да се отлепя от стените и дъното. Към готовата полента добавете настъргания кашкавал и внимателно разбъркайте.

Изсипете сместа в кексова форма и оставете да се стегне за 2 часа. След това обърнете полентата върху поднос и залейте с разтопеното масло.

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яна
Яна
"Това беше пояснение за простолюдието." - а това беше напълно излишно! Яжте си качамака и недейте много да знаете!
04.06.2013 08:02
2
Galilei
Galilei
Полентата е италианско ястие и откритие още по времето на Рим са се приготвяли каши от брашно, от кестени или елда, които по късно са заместени с царевицата. С основание, не всеки харесва безвкусния вариант на царевичната каша. Но в последствие с добавка на различни подправки, масло и сосове тя намира своето място дори в по-изисканите ресторанти.
Царевичната каша се приготвя в много страни, като разбира се начините на приготвяне и имената варират не само от страната, но и от регионите в нея.
Това беше пояснение за простолюдието.


24.04.2011 19:24
1
лена
лена
Е, че те полентата си е нашенският качамак, това не е тайна за никого. Но досега не бях се сещала да го правя в кексова форма (sun) Мерси за идеята.
16.03.2011 15:19
Пламен
Пламен
Тази рецепта е за качамак. Твоята полента, госпожо, е нашия качамак. Голямо откритие, няма що.
09.03.2011 18:10
1