Начин на приготвяне
Нарежете на съвсем дребно кайсиите и ги накиснете за 2-3 часа в портокаловия сок - трябва да попият изцяло.
Разбийте размекнатото масло и захарта до пухкава консистенция и прибавете яйцата едно по едно. Разбийте много добре и добавете киселото мляко, настърганата кора от портокал и нарязаните кайсии. Сега бъркането продължава с лъжица или шпатула, докато цялата смес се хомогенизира.
В отделна купа се пресяват брашното и бакпулвера и постепенно се добавят към останалите съставки. Бърка се с лъжицата до пълното поемане на брашното.
Разпределете сместа във формите за кексчета, като всяка трябва да е застлана с хартия за печене. В 1-2 от формичките се налива само вода, защото изпаряването й при печенето ще спомогне кексчетата да станат по-пухкави и меки.
Кексчетата се в предварително загрята фурна, на 200 градуса, която се намалява на 180 при поставянето на мъфините в нея. Пекат се около 40-45 минути до златист цвят. Проверяват се по стандартния начин с клечка за зъби. Оставете кексчетата да поизстинат и отстранете формичките.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова. Оставете сместа леко да се охлади и потопете в нея всяко кексче. Отгоре украсете със сушени кайсии.