Ezine.bg»Рецепти»Супи»Студени супи»Млечна супа»Френска супа вишисуаз

Френска супа вишисуаз

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Френска супа вишисуаз2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • праз - 2 стръка бялата част
  • картофи - 800 г
  • масло - 50 г
  • сметана - 50 мл течна
  • сол - 2 щипки
  • бял пипер - 1/3 ч.л. млян
  • минерална вода - 1, 5 л
  • сметана - 100 г заквасена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Празът се нарязва на много ситно. Маслото се разтопява в тенджера с дебело дъно, добавя се празът и се пържи до омекване на среден огън при непрекъснато бъркане.

Празът не трябва да променя цвета си. След десет минути се налива студената минерална вода, добавят се картофите и солта и всичко се кипва на среден огън.

След като кипне, се похлупва с капак и котлонът се намалява до минимум. Вари се до омекване на картофите - около 20 минути.

Супата се пасира, добавя се течната сметана и белият пипер. Супата се оставя да се охлади за половин час и се слага в хладилника за един час. Сервира се в чаши или купички, като се украсява с бита сметана.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: