Начин на приготвяне
Цвеклото се измива и, без да се бели, се обвива с фолио и се пече 50 минути на 200 градуса. Охлажда се, обелва се и се реже на кубчета. Картофите се обелват, режат се на едри кубчета, заливат се с литър и половина гореща вода и се варят 10 минути. Отцеждат се.
Във водата, в която са се варили картофите, се добавя половината цвекло и се вари 30 минути на слаб огън. Цвеклото се отцежда, водата от варенето се охлажда. Копърът се реже на ситно, поръсва се със солта и се добавят жълтъците от сварените кокоши яйца.
Добавя се малко от водата, в която се е варило цвеклото, разбърква се, добавя се останалата отвара и шампанското и сместа се оставя в хладилника за 2 часа.
Краставиците се обелват и се режат на ситни кубчета. В чиниите се разпределят кубчета краставици, сварени картофи, половинки пъдпъдъчи яйца и останалото печено цвекло. Залива се със студената отвара. Сервира се със сметана.