Начин на приготвяне
Предварително изчистете портокала от кората и го нарежете на колелца.
Разбийте маслото със захарта и настърганата кора от портокал. Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко яйце тестото се разбърква добре.
Следва грисът, смлените бадеми, брашното, киселото мляко и портокаловият сок, след което отново объркайте добре сместта.
Застелете тава с хартия за печене и изсипете половината от сместта. Върху нея подредете колелцата портокали и залейте с останалата част от кекса.
Отгоре се поръсва с филираните бадеми и кокос и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 50 минути.
Изпеченият кекс се покрива с алуминиево фолио и се оставя за 10 минути в изключената фурна.
Пригответе портокаловия сироп като смесите всички продукти за него. Бъркайте на слаб огън до разтопяване на захарта, като внимавате да не кипва.
След като кипне се оставя около 5 минути така, за да се сгъсти. Приготвеният сироп се охлажда за 10 минути и се излива върху кекса.