Начин на приготвяне
Първо затоплете водата. Разтворете в 100 мл от нея захарта с маята. Покрийте и оставете да шупне за 10-15 минути.
В подходяща дълбока купа разбийте яйцата заедно със солта. Добавете киселото мляко и останалата вода, разбъркайте добре.
Пресейте брашното и го добавете на части. Накрая прибавете и шупналата мая. Ако маята е суха, няма нужда да я активирате преди това.
Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса на топло за поне 30-40 минути. По повърхността трябва да се образуват балончета.
Намазнете леко тиган и го сложете на загрят котлон. Гребнете с черпа от сместа и разстелете с кръгови движения в тигана. Изпечете и обърнете с лопатка и от другата страна.
Котлонът трябва да е умерен, за да се изпекат бавно катмите и да не останат сурови в средата.
След всяка катма, намазнявайте малко тигана.
Намазвайте готовите катми с малко масло. Поднесете ги със сирене или сладко.
Родопските катми по стара рецепта са готови.
Вижте също как да си направите катми на сач или вкусни родопски карталаци.