Ezine.bg»Рецепти»Палачинки»Катми»Родопски катми по стара рецепта

Родопски катми по стара рецепта

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3832k5k2
Родопски катми по стара рецепта
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Разкрийте вкуса на Родопите с нашата традиционна рецепта за родопски катми."

Необходими продукти

  • брашно - 450 грама
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 400 грама
  • яйца - 2 броя
  • вода - 400 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна (21 г) или 1 пакет суха (7 г)
  • масло - 30 грама (за намазване)
  • олио
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо затоплете водата. Разтворете в 100 мл от нея захарта с маята. Покрийте и оставете да шупне за 10-15 минути.

В подходяща дълбока купа разбийте яйцата заедно със солта. Добавете киселото мляко и останалата вода, разбъркайте добре.

Пресейте брашното и го добавете на части. Накрая прибавете и шупналата мая. Ако маята е суха, няма нужда да я активирате преди това.

Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса на топло за поне 30-40 минути. По повърхността трябва да се образуват балончета.

Намазнете леко тиган и го сложете на загрят котлон. Гребнете с черпа от сместа и разстелете с кръгови движения в тигана. Изпечете и обърнете с лопатка и от другата страна.

Котлонът трябва да е умерен, за да се изпекат бавно катмите и да не останат сурови в средата.

След всяка катма, намазнявайте малко тигана.

Намазвайте готовите катми с малко масло. Поднесете ги със сирене или сладко.

Родопските катми по стара рецепта са готови.

Вижте също как да си направите катми на сач или вкусни родопски карталаци.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: