Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Мезета»Домашно осолена сланина с морска сол

Домашно осолена сланина с морска сол

Домашно осолена сланина с морска сол
Снимка: Цвети Хаджипеткова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Домашно маринована сланина - истинска наслада за сетивата."

Необходими продукти

  • прясна сланина - 1 кг
  • сол - 2 кг
  • За маринатата
  • вода - 1. 5 - 2 л
  • дафинов лист - 2 - 3 броя
  • бахар - 5 - 6 зърна
  • черен пипер - 15 - 20 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маринатата се прави с цел да изкисне сланината от кръвта и същевременно да я овкуси.

Смесете водата с бахара, черния пипер и дафиновия лист. Сложете на огъня да заври и когато кипне, може да я свалите от котлона и да оставите да се охлади.

Измийте добре сланината, след което я нарежете на по-дебели парчета. Накиснете я в изстиналата марината и оставете да престои вътре 12 часа.

Извадете я, измийте я хубаво и я подсушете.

На дъното на кутия сипете сол и започнете да редувате сланината с ред сол. Имайте предвид, че всяко парче трябва да е хубаво покрито със сол от всички страни.

Завършете с 1 см сол. Затворете с капак и съхранявайте в хладилник.

Сланината е готова за консумация след седмица.

Домашно осолената сланина с морска сол е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: