Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свинско с прясно зеле и лютеница

Свинско с прясно зеле и лютеница

Сия РибагинаСия Рибагина
Новак
671572k
Свинско с прясно зеле и лютеница
Снимка: Сия Рибагина
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
195 мин.
Порции
5
"Семпло селско ястие, което обаче е много вкусно и лесно за приготвяне."

Необходими продукти

  • свински гърди - 600 грама
  • зеле - 1 средно голяма зелка
  • едросмляна лютеница - 260 г
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 глава
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лют пипер - люспи
  • олио - 120 мл
  • сол
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Почистете главата зеле и я нарежете. Намачкайте хубаво със сол и прехвърлете в голяма тава.

Нарежете свинските гърди на едри парчета.

Сипете половината олио в тиган, загрейте го и запържете една наситнена скилидка чесън. Извадете го с решетъчна лъжица и пуснете вътре свинското. Запържете до златист цвят. Свалете от котлона.

В друг тиган сипете останалото олио и запържете втората скилидка чесън с главата лук.

Добавете вътре лютеницата и след минута ги прехвърлете при зелето. Прибавете и запърженото свинско заедно с мазнината. Разбъркайте много хубаво и сипете 200 мл топла вода.

Покрийте тавата с фолио и сложете в загрята на 150 градуса фурна за 90 минути.

Извадете и махнете фолиото, разбъркайте и върнете във фурната (увеличете на 180 градуса) за още 30-тина минути или докато се запече.

Накрая поднесете с лют пипер и пресен копър (по желание).

Свинското с прясно зеле и лютеница е готово.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: