Начин на приготвяне
Почистете главата зеле и я нарежете. Намачкайте хубаво със сол и прехвърлете в голяма тава.
Нарежете свинските гърди на едри парчета.
Сипете половината олио в тиган, загрейте го и запържете една наситнена скилидка чесън. Извадете го с решетъчна лъжица и пуснете вътре свинското. Запържете до златист цвят. Свалете от котлона.
В друг тиган сипете останалото олио и запържете втората скилидка чесън с главата лук.
Добавете вътре лютеницата и след минута ги прехвърлете при зелето. Прибавете и запърженото свинско заедно с мазнината. Разбъркайте много хубаво и сипете 200 мл топла вода.
Покрийте тавата с фолио и сложете в загрята на 150 градуса фурна за 90 минути.
Извадете и махнете фолиото, разбъркайте и върнете във фурната (увеличете на 180 градуса) за още 30-тина минути или докато се запече.
Накрая поднесете с лют пипер и пресен копър (по желание).
Свинското с прясно зеле и лютеница е готово.