Начин на приготвяне
Първо пригответе кекса. Разбийте до побеляване яйцата със захарта. Лъжица по лъжица прибавете олиото, а след това и горещата вода.
Пресейте брашното с половината от бакпулвера, прибавете го към яйчената смес заедно с двете ванилийки. Разбъркайте добре и прехвърлете сместа във форма за кекс (предварително намазнена и набрашнена).
Включете фурната на 180 градуса и изпечете кекса до готовност - около половин час.
През това време разтопете захарта за карамела в малка тенджера. Разбърквайте до получаване на гладък карамел, след което дръпнете съда от огъня. Сипете вътре орехите и разбъркайте хубаво.
Разстелете карамелената смес върху хартия за печене, поставена върху дъска за хляб. Когато изстине, натрошете добре карамелизираните ядки.
За крема измийте боровинките и ги сложете в малка тенджерка заедно с лъжица вода и 4 лъжици захар. Разбъркайте до разтопяването на захарта и когато сместа кипне, свалете от котлона. В друг съд сипете 1 чаша от млякото и го загрейте до сгорещяване. Разтворете нишестето в останалото мляко и го сипете към горещото мляко на котлна. Разбъркайте и свалете от котлона, когато се сгъсти. Добавете ванилията и маслото, разбъркайте.
За сиропа кипнете 1/2 чаша вода с лъжица захар, една ванилия и половин лъжичка лимонови стърготини.
Разрежете готовия кекс на две, за да получите два блата. Напръскайте едната част с половината от захарния сироп и разпределете отгоре боровинковия крем. Поръсете с карамелизираните орехи и сложете още крем.
Поставете другата част кекс и залейте с останалия сироп. Разпределете останалия крем и поръсете с карамелизирани орехи.
Нежният кекс с крем от боровинки е готов.