Начин на приготвяне
Сипете в тенджерка млякото и бульона, сложете на котлона да заврят. Пуснете вътре клонката мащерка и сипете царевичния грис.
Бъркайте постоянно с дървена лъжица, за да не стане сместа на бучки. Намалете силата на огъня и посолете. Бъркайте до сгъстяване и едва тогава добавете маслото с настъргания пармезан.
Полентата е готова, когато при прокарване на лъжицата се види дъното на съда - около 5 минути са необходими.
Прехвърлете полентата в малка намазнена тава. Пластът трябва да гладък. Приберете в хладилник за час, след което я нарежете на кубчета.
Оваляйте всяко едно в разбития с малко сол белтък, след това в галета, смесена с царевично брашно.
Загрейте олиото и изпържете полентата до златист загар. Отцеждайте от излишната мазнина върху кухненска хартия.
На сух тиган запечете нарязания на ленти бекон. Извадете го и в отделената мазнина сотирайте нарязаните гъби.
Наредете панираната полента в чинии за сервиране, в които сте направили канапе от бекона с гъби. Украсете с рукола или спанак.
Полентата пане с бекон и печурки е готова.