Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Яхния от червена леща със зеленчуци

Яхния от червена леща със зеленчуци

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Яхния от червена леща със зеленчуци3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Може да поднесете с варено яйце тази вкусна яхния от червена леща със зеленчуци. Добър апетит!"

Необходими продукти

  • червена леща - 500 г
  • олио - 5 с.л.
  • лук - 2 глави кромид
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • бульон - 1 л., зеленчуков или гъбен
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • куркума - 1/4 ч.л.
  • кориандър - 1/2 к.л.
  • брашно от жълт синап - 1/4 к.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 к.л.
  • домати - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • кимион - на вкус
  • магданоз
  • мента - прясна и ситно нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Червената леща се измива хубаво със тудена вода. Оставя се за 20 минути да се накисне и се изцежда от водата.

В подходяща дълбока тенджера се загрява олиото, добавяте нарязаните на ситно лук, морков и червени чушки. Поръсете с щипка сол и оставете зеленчуците да поомекнат, като ги разбърквате периодично.

Добавете червения пипер, отцедената от водата червена лещи и след минутка - две - и горещия зеленчуков бульон.

Овкусете с подправките в количество на вкус - куркума, кориандър, брашно от жълт синап, канела, джинджифил, черен пипер, кимион, пуснете и дафиновите листа. Варете на умерен котлон за около 15 - 20 минути. След това добавете настърганите на едро ренде домати и оставете още няколко минути на котлона.

Поръсете с прясна мента и магданоз и оставете лещата яхния за 15 минути захлупена, преди да я сервирате.

Може да поднесете с варено яйце тази вкусна яхния от червена леща със зеленчуци.

Добър апетит!

Вижте още предложения за салати с червена леща и хранителни супи с леща.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: