Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Задушено свинско»Свинско с ориз и спанак в тенджера

Свинско с ориз и спанак в тенджера

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Свинско с ориз и спанак в тенджера
Снимка: Чародейката
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Свинското с ориз и спанак в тенджера - надали ще издържите без филика-две хляб"

Необходими продукти

  • свинско месо за готвене - 800 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 10 зърна
  • бахар - 6 зърна
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • краве масло - 30 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • спанак - 2 пълни шепи листа
  • сол и черен пипер на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо се измива и прехвърля в тенджера под налягане. Добавя се цялата глава лук, нарязаният на едро морков, зърната черен пипер и бахар, дафиновите листа, 1/2 ч.л. сол и 1, 5 л вода. Тенджерата се затваря с капака и месото се вари на умерена температура около 45 минути. След това месото се нарязва на по-дребни парчета, а бульонът се прецежда.

Оризът се поставя в цедка и се измива със студена вода. Отцежда се.

В подходяща тенджера загряваме олиото и маслото, задушаваме за кратко наситнения лук, чесън, морков и добавяме отцедения от водата ориз. Разбъркваме енергично и добавяме нарязания на средно спанак. След като оризът се позапържи, добавяме свареното свинско месо, 4 чаени чаши от бульона, в който се е варило месото и 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. смлян черен пипер.

Изчаква се бульонът да заври, котлонът се намалява и тенджерата се захлупва с капака. Оставя де да къкри около 20 минути, като периодично сочното свинско с ориз се разбърква.

След това тенджерата се дърпа от котлона, оризът се овкусява със сол при необходимост и се оставя захлупен още за 30 минути, за да поеме течността.

Свинското с ориз и спанак в тенджера се поднася поръсено с магданоз или смлян черен пипер.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: