Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Луканка»Домашна луканка от свинско месо

Домашна луканка от свинско месо

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Домашна луканка от свинско месо
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Заложете на тази истинска домашна луканка с качествено българско месо и ароматни подправки."

Необходими продукти

  • свинско месо - 70 процента не тлъсто,
  • свинско месо - 30 процента полу тлъсто
  • свински черва
  • Подправки на всеки килограм месо
  • кимион - 3 г
  • сол - 20 г
  • захар - 5 г
  • черен пипер - 2 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото което правим е да нарежем месото на средни хапки.

Готовото месо омесваме добре с подправките и оставяме да престоят. Изброените подправки са за килограм месо. Колко ще приготвите, вие сами преценете.

Оставяме на хладно за 24 часа.

След изтичането на времето, прекарваме месото през мелачка за месо.

Пълним месото в черва, закачваме ги на високо и оставяме да съхнат на проветриво място.

След 2-3 дни валяме луканките с помощта на стъклена бутилка.

Оставяме ги да съхнат до готовност.

P.S. Тъй като с времето луканките стават твърди, за да ги съхранявате по-дълго, препоръчваме да ги вакуумирате. Вакуумирани издържат до 9 месеца в хладилник.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: