Начин на приготвяне
Сипете една част от млякото в тенджера и загрейте, като добавите и захарта.
Разбийте с бъркалка жълтъците заедно с останалото мляко. Добавете бялото вино и нишестето.
Прибавете към млякото на котлона и ъркайте непрекъснато, за да се получи гладък крем. Накрая сипете ванилията и свалете от огъня, покрийте със стреч фолио, за да не хваща коричка. Охладете добре.
Пресейте брашното в купа. Добавете смлените бадеми, пудрата захар и маслото. Бъркайте на ръка до получаването на маслени трохи. Чукнете вътре яйцето и разбъркайте, приберете в хладилника за 30-тина минути.
Разточете охладеното тесто върху плот с брашно и го сложете във форма за пай (28 см). Разстелете го и оформете борд.
Набодете на няколко места с вилица. Сипете охладения крем отгоре и поръсете с лъжица от смлените бадеми.
Обелете крушите и ги нарежете на две половинки по дължина. Всяка половинка направете на тънки резени.
Нарежете с картофобелачка зелената ябълка на тънки ивички. Поръсете ги с малко захар и оставете да престоят.
Разредете с малко вода смокиновото сладко.
Върху крема наредете крушите и направете розички от зелената ябълка. Намажете плодовете с разреденото сладко.
Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Изпечете плодовия пай за около час.
Паят с круши и млечен крем е готов.