Начин на приготвяне
Пилето се почиства и измива, разрязва се през гърдите и се овкусява със сол и черен пипер и се натрива със сухи подправки по избор и на вкус - босилек, розмарин, чубрица, мащерка, чесън на гранули.
Тавата, в която ще се пече пилето, се намазва с масло.
Морковите се обелват и нарязват на колелца, нареждат се в тавата.
Гъбите също се почистнат и наразват на ивици, подреждат се върху морковите.
Дафиновите листа се пускат в тавата при продуктите. Всичко се поръсва с малко сол и черен пипер.
Лукът се почиства и нарязва на половинки. Слага се върху гъбите, върху него поставяме овкусеното с билки и подправки пиле.
Водата и виното се налинват в тавата, останалото масло и олиото се разпределят върху пилето и продуктите.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 °C около час, час и малко до готовност на печено пиле с моркови, гъби и бяло вино.
Добър апетит!