Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Царска туршия»Царска туршия без варене по рецепта Звездев

Царска туршия без варене по рецепта Звездев

Царска туршия без варене по рецепта Звездев
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Царска туршия по класическа рецепта. Стане ли готова, съхранявате царската туршия на студено и прохладно място."

Необходими продукти

  • карфиол - 2.2 кг
  • моркови - 1.8 кг
  • зеле - 2 кг
  • целина - 10 клонки
  • лук - 2 бр.
  • чесън - 5 скилидки
  • оцет - 500 мл
  • захар - 500 г
  • сол - 200 гр
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карфиолът се измива, почиства от дръжките и се натроша на розички.

Зелето се почиства от кочаните и се нарязва.

Морковите се почистват от дръжките, измиват и нарязват на кръгчета.

Целината се измива и нарязва.

Лукът се почиства, измива и нарязва на едро.

Чесънът се обелва, като не се реже.

Всички зеленчуци се слагат в голяма дълбока тенджера.

В отделна купа захарта и солта се разбъркват много добре, след което се поръсват зеленчуците.

Разбърква се много добре и зеленчуците се оставят за 12 часа да престоят на студено.

След като са престояли, от тенджерата със зеленчуци се изсипва получения сок.

Сокът се слага в отделна тенджера и се прибавя оцетът.

Сместа се слага да кипне и се вари 1 мин. след завиране.

Саламурата се оставя да изстине.

Зеленчуците се нареждат в буркани.

Заливат се с изстиналата саламура и бурканите се затварят.

Туршията е готова за консумация, като се съхранява на студено.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Какъв е консерванти в тази туршия?
01.10.2024 12:08
1
Покажи всички подкоментари