Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Содена питка със спелта

Содена питка със спелта

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Содена питка със спелта
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Готовата питка от спелта разчупете и поднесете с резен сирене и шарена сол."

Необходими продукти

  • брашно от спелта - 2 ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 250 г
  • сода - 1 ч.л. смесена с киселото мляко
  • яйце - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л. смесен в 2 с.л. брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашно и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. Смесете содата с киселото мляко, разбъркайте и изчакайте минута да шупне.

Прибавете към брашното киселото мляко, 1 яйце и олиото.

Разбъркайте с лъжица, докато се образува топка тесто.

След това поръсете 2-3 супени лъжици брашно, пресято с поливин лъжичка бакпулвер върху работния плот и омесете за кратко много меко тесто.

Оформете тестото за питата на топка и го сложете върху лист пергаментова хартия.

Разстелете го с набрашнени длани и го поставете в тава заедно с хартията.

Набодете содената питка с вилица, потопена в брашно и оставете да престои 10-15 минути, а през това време загрейте фурната на 180 °C.

След 15 минути сложете пълнозърнестата питка в загрятата фурна и печете 25-30 минути.

Готовата питка от спелта охладете върху решетка, след което я разчупете и поднесете с резен сирене и шарена сол.

Да ви е сладко и вкусно със содена питка със спелта!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: