Начин на приготвяне
Пресейте двата вида брашно и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. Смесете содата с киселото мляко, разбъркайте и изчакайте минута да шупне.
Прибавете към брашното киселото мляко, 1 яйце и олиото.
Разбъркайте с лъжица, докато се образува топка тесто.
След това поръсете 2-3 супени лъжици брашно, пресято с поливин лъжичка бакпулвер върху работния плот и омесете за кратко много меко тесто.
Оформете тестото за питата на топка и го сложете върху лист пергаментова хартия.
Разстелете го с набрашнени длани и го поставете в тава заедно с хартията.
Набодете содената питка с вилица, потопена в брашно и оставете да престои 10-15 минути, а през това време загрейте фурната на 180 °C.
След 15 минути сложете пълнозърнестата питка в загрятата фурна и печете 25-30 минути.
Готовата питка от спелта охладете върху решетка, след което я разчупете и поднесете с резен сирене и шарена сол.
Да ви е сладко и вкусно със содена питка със спелта!