Начин на приготвяне
Белтъците се разбиват с щипка сол с миксера на пяна, като постепенно се добавя пудрата захар.
Купата с разбитите белтъци се слага в друг по-голям съд с вода и се затоплят на водна баня, на най-слабата степен на котлона и при непрекъснато разбъркване със шпатулата.
Затоплянето става само за няколко минути, докато сместа стане лъскава и по-плътна. След това се дърпа от котлона и се оставя да изстине. Ако сте сигурни в яйцата, може да разбиете белтъците по традиционния начин.
В друг съд се разбива с миксер сладкарската сметана до сгъстяване. Към нея се добавят ситно нарязаните листенца мента и отново се разбърква.
Към купата се добавя и изстиналата вече белтъчна смес и отново с помощта на шпатула всичко се разбърква. Прехвърля се в подходящ за фризера съд и се увива в стреч фолио или се покрива с капак.
Оставя се във фризера за минимум 5-6 часа.
Сметанов сладолед с белтъци и мента е готов.
Поднася се сметановият сладолед гарниран със стрък свежа мента.
Да ви е сладко!