Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 150 мл
Преди дни пробвах тези вкусни питки от турската кухня и много ми харесаха.
Днес реших да ги направя в малко по-здравословен вариант, а именно с пълнозърнесто брашно и плънка от извара вместо сирене. Уверявам ви, че и този вариант се получи добре.
Разбира се може да ги направите и само с бяло брашно. Просто спазете пропорциите.
Смесете в купа киселото мляко, содата, солта и захарта. Разбъркайте и изчакайте да шупне.
След това прибавете яйцето и олиото и отново разбъркайте.
Пресейте двата вида брашно и добавете към тях бакпулвера.
Добавете ги на части към сместа, първоначално бъркайки с лъжица, а после доомесете тестото с ръце.
Тестото за малките питки трябва да е много меко, затова при нужда добавете още съвсем малко брашно.
Пригответе плънката, като смесите изварата със сол на вкус. Към тях прибавете нарязан на ситно пресен магданоз и разбъркайте.
От готовото тесто късайте късове с големина на мандарина.
Разстелете ги с ръце върху набрашнен плот. Сложете по една лъжица от плънката и затворете краищата на поачите, като ги прищипете.
Наредете приготвените поачи в тава, покрита с хартия за печене с отвора нагоре.
Намажете ги с четка с разбит жълтък и поръсете със сусам. Аз пропуснах да го направя.
Сложете тавата с пълнените питки в предварително загрята фурна на 180 °C и печете 30 минути, докато се запекат.
Поднесете тези вкусни пълнозърнести поачи с извара и магданоз с чаша айрян за закуска.
Приятен апетит!