Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнени хлебчета»Класически турски поачи със сирене

Класически турски поачи със сирене

Класически турски поачи със сирене
Снимка: Виктория Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Вижте тук как се правят най-вкусните пълнени хлебчета"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 200 мл (затоплено)
  • вода - 160 мл (топла)
  • прясна мая - 20 грама
  • брашно - 900 грама
  • белтъци - 2 броя
  • олио - 200 мл
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • бакпулвер - 15 грама
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 3 ч.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 2 броя
  • олио - 2 с.л.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • за пълнеж
  • масло - 50 грама
  • сирене - 500 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трябва да оставите всички продукти за вкусните пълнени хлебчета на стайна температура.

Пресейте брашното в достатъчно голяма купа, като добавите към него бакпулвера и солта. Разтворете маята със захарта в топлото прясно мляко и две лъжици от брашното. Покрийте и оставете настрана да шупне.

Разбийте белтъците заедно с киселото мляко и олиото в друга купа. Добавете шупналата мая към пресятото брашно, а след това сипете и млякото с белтъците.

Налейте топлата вода и постепенно замесете меко и нелепнещо тесто. Ако е необходимо, може да си добавите още малко брашно.

Прехвърлете тестото в купа. Покрийте със стреч фолио и кърпа, сложете го в загрята на 50 градуса фурна на отворена врата, за да втаса.

Извадете втасалото тесто от купата и го сложете на набрашнен плот. Притиснете го леко, колкото да излезе въздухът. След това разделете тестото на топчета с тегло около 60 грама.

С пръсти разтеглете топчетата на кръг с диаметър колкото чинийка на кафена чашка (може и малко по-голям).

В средата на всеки кръг сложете парченце масло и натрошеното сирене. Завийте след това на полукръг и притиснете краищата, за да не изпадне плънката при печенето. След това оформете на правоъгълници.

Сложете хартия за печене в тава и наредете поачите. Оставете ги да втасат за още 15-тина минути и ги намажете с разбитите с млякото и олиото жълтъци.

Включете фурната на 220 градуса и печете малките питки около 30-тина минути. На дъното на фурната трябва да сложите купичка с вода - така ще станат по-меки и вкусни.

Класическите турски поачи със сирене са готови. Извадете и ги намажете с масло. След това покрийте с кърпа, за да се задушат за кратко.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: