Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Постен козунак с мармалад и орехи

Постен козунак с мармалад и орехи

DenitsaDenitsa
Новак
46128
Постен козунак с мармалад и орехи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
210 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
300 мин.
Порции
8
"Страхотен постен козунак, който по нищо не отстъпва на традиционния"

Необходими продукти

  • лимецово брашно - 1.3 кг
  • соево мляко - 400 мл
  • вода - 180 мл
  • био мая - 25 грама
  • мармалад - 1 бурканче по избор (300 - 400 грама)
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • шарлан - 1/2 ч.ч.
  • стафиди - 100 - 120 грама
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • орехи - 80 грама
  • сусам - 20 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете соевото мляко и 120 мл вода.

Смесете маята с лъжичка кафява захар, 60 мл топла вода и 2-3 лъжици лимецово брашно, разбъркайте и оставете да шупне.

Щом маята шупне, разтворете шарлана и 1.5 ч.ч. кафява захар в затопленото соево мляко.

Добавете към млечната смес маята и започнете да добавяте на части брашното - около 1.2 кг. Накрая прибавете лимоновата кора и започнете да месите до получаване на меко тесто.

Намазнете купа и сложете вътре козуначеното тесто, покрийте с фолио и кърпа и оставете да втаса за около часа.

Откъсвайте топчета и ги разточвайте на тънко. Всяка кора намазвайте с мармалада, а отгоре поръсвайте със стафиди и орехи.

Оформете козунака във форма на руло.

Накрая го поръсете със сусам и кафява загар.

Загрейте фурната на 120 градуса и го изпечете до готовност - около 90 минути.

Постният козунак с мармалад и орехи е чуден.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: