Начин на приготвяне
В голяма купа смесете брашното, захарта и бакпулвера.
Добавете студеното масло и го разтрийте с ръце, докато се получат трохи.
Прибавете жълтъка и 1 с.л. заквасена сметана и съберете тесто за пай на топка.
Разпределете 2/3 от тестото във форма с диаметър 24-26 см.
Намажете основата с белтъка.
Останалата част (за решетката на пая), увийте във фолио и сложете всичко в хладилник за 1-2 часа.
След това разпределете орехите и мармалада.
Нарежете малката част от тестото на лентички и ги наредете отгоре на домашния сладък пай.
Печете кростатата с мармалад и орехи в предварително загрята фурна на 190°С за около 25-30 минути.
Ако ти харесва тази рецепта, опитай и предложенията ни за вкусен ябълков пай и домашен галет.
Коментари