Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Локумени козуначени мъфинчета с ром

Локумени козуначени мъфинчета с ром

marcheva14marcheva14
Новак
651533k
Локумени козуначени мъфинчета с ром2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Неустоими козуначени мъфини на конци"

Необходими продукти

  • брашно - 450 грама
  • захар - 250 грама
  • локум - 100 грама
  • яйца - 3 броя
  • прясно мляко - 7 с.л.
  • масло - 125 грама (на стайна температура)
  • суха мая - 7 грама
  • жълтъци - 1 за намазване
  • захар - за поръсване
  • ром - 1 с.л.
  • вода - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя закваската за мъфините. Загрейте млякото до 37 градуса. Разтворете в него сухата мая и по 2 лъжици от брашното и захарта. Разбъркайте и оставете да шупне за 15-тина минути.

Пресейте брашното и добавете към него захарта.

Яйцата разбийте, а маслото разтопете.

В брашното оформете кладенче и сипете вътре закваската, рома, маслото и разбитите яйца.

Започнете да замесвате меко тесто - първо бъркайте с лъжица, а след това намазнете ръцете си месете около 10 минути. Трябва да получите меко и еластично тесто, което се оставя да втаса на топло за 20-тина минути.

След два минути премесете леко и добавете наситнения локум. Отново покрийте козуначеното тесто и този път го оставете за около 90 минути.

Поставете хартиени капсули във формата за мъфини.

От втасалото тесто фоормете по топчета с големина на череша. Поставяйте по три броя във всяка капсулка.

Разбийте жълтъка с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. вода. Намажете козуначените мъфини и ги посипете със захар.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете мъфините до хубаво златист загар - около 20 минути.

Локумените козуначени мъфинчета с ром са готови.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: