Начин на приготвяне
Първо се приготвя закваската за мъфините. Загрейте млякото до 37 градуса. Разтворете в него сухата мая и по 2 лъжици от брашното и захарта. Разбъркайте и оставете да шупне за 15-тина минути.
Пресейте брашното и добавете към него захарта.
Яйцата разбийте, а маслото разтопете.
В брашното оформете кладенче и сипете вътре закваската, рома, маслото и разбитите яйца.
Започнете да замесвате меко тесто - първо бъркайте с лъжица, а след това намазнете ръцете си месете около 10 минути. Трябва да получите меко и еластично тесто, което се оставя да втаса на топло за 20-тина минути.
След два минути премесете леко и добавете наситнения локум. Отново покрийте козуначеното тесто и този път го оставете за около 90 минути.
Поставете хартиени капсули във формата за мъфини.
От втасалото тесто фоормете по топчета с големина на череша. Поставяйте по три броя във всяка капсулка.
Разбийте жълтъка с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. вода. Намажете козуначените мъфини и ги посипете със захар.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете мъфините до хубаво златист загар - около 20 минути.
Локумените козуначени мъфинчета с ром са готови.